LITTLE C

COOLHAVEN ROTTERDAM

MEET THE LITTLE MAKERS - Ferry de Jong


Nu het ene na het andere gebouw uit de steigers komt, zien we schitterend metselwerk tevoorschijn komen. Allemaal net anders, en allemaal vakwerk. Enig idee hoeveel miljoen bakstenen er gemetseld worden in Little C? Wij ook niet! We gaan het vragen aan vakman Ferry de Jong. Ferry is al sinds zijn 16e metselaar en werkt vanaf de start van het metselwerk (april 2019) aan Little C.

Vijftien gebouwen steen voor steen opbouwen, wilde je niet gillend wegrennen?
“Haha, wegrennen bij zo’n mooi project? Nee hoor! Integendeel! We hebben wel vaker voor zulke uitdagende projecten gestaan. Dat is juist leuk! In Little C zitten veel mooie details in het metselwerk. Voor mij zijn dit de krenten uit de pap. Voor dit soort bewerkelijke projecten ben ik metselaar geworden. Recht toe recht aan, is niks voor mij. En vergeet niet, ik doe het niet alleen, er werken dagelijks zo’n 65 metselaars bij Little C.”

Wat onderscheid vakmanschap van pruts metselwerk?
“Wat ik een mooi stukje vakwerk vind, is als de muur vlak en strak is gemetseld. Waar ik zelf erg op let is dat de stootvoegen mooi boven elkaar zitten, zodat het verband niet gaat slingeren. Stootvoegen zijn de voegen die verticaal lopen. Jaja, dat zijn echte vaktermen hè.”

Hoeveel meters verstouw jij op een dag?
“Leuke vraag! Wij metselaars rekenen altijd hoeveel stenen we per dag ‘wegleggen’. En dat varieert enorm. Dat ligt aan verschillende factoren, zoals het weer, of je er makkelijk bij kunt, of dat het een lange muur is of juist veel hoekjes etc. Als alle vijftien gebouwen klaar zijn, hebben we ongeveer 2 miljoen stenen door onze handen gehad.” 

Zijn er momenten in de bouw die voelde als een steen op je maag?
“Ja, dat is wel eens gebeurd hier op Little C. We waren met het team bezig op een stuk met zoveel profielen voor onze neus, dat we niet goed zagen wat we aan het doen waren. Je kunt je voorstellen, dat het dan langer duurt om een muur mooi op hoogte te krijgen. Dat zat me echt dwars. Samen met de ‘uitvoerder’ en de ‘steller’ hebben we toen een manier bedacht hoe het beter kon. Dat is mooi, dat je het werk echt met elkaar maakt.”

Jullie werken met het team in een hoog tempo. Is er nog weleens tijd voor een geintje.
“Gelukkig zijn wij als metselaars een op elkaar ingespeeld team. De sfeer is goed en een geintje op zijn tijd houdt het juist leuk. Zoals laatst met twee jongens. We hadden gele specie en de één zei: “Ruik eens, deze specie ruikt naar banaan.” En jawel hoor, hij trapte in de eeuwenoude grap…. Zie je het voor je? En dan het moment van revanche. De handvatten van de bakwagen werden met kit bespoten. Maar laat nu net die dag het wagentje door iemand anders worden teruggereden. Had een andere pechvogel zijn handen vol kit. Ach, een beetje kwajongensstreken houdt de sfeer en het tempo erin.”